Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Eleganckie, a zarazem lekkie ciasto przełożone delikatnym kremem i galaretką, z subtelnym, kwaskowym akcentem konfitury żurawinowej.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
Biszkopty: Formę o wymiarach ok. 36x23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek, mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, a w przypadku ciemnego biszkoptu także z kakao. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Do piany stopniowo dodawać po jednym żółtku, nadal ubijając, a następnie delikatnie wmieszać łyżką lub szpatułką mieszankę mączną. Masę biszkoptową wlać do formy i piec w temperaturze 180 st. C przez ok. 30-35 minut, a następnie wystudzić. Ciemny biszkopt przekroić na pół, dolny blat nasączyć wodą wymieszaną z konfiturą żurawinową.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, włożyć do lodówki i mieszać od czasu do czasu. Gdy galaretka zacznie tężeć, ostrożnie wyłożyć ją na nasączony dolny blat ciemnego biszkoptu i włożyć ciasto do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przykryć ją jasnym biszkoptem i nasączyć go połową ponczu z sokiem cytrynowym.
Krem: Żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody. Resztę wody mocno podgrzać i rozpuścić w niej napęczniałą żelatynę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie, ciągle ubijając, dodawać partiami serek mascarpone. Pod koniec ubijania powoli wlewać wystudzoną żelatynę. ¾ kremu wyłożyć na jasny biszkopt, wyrównać i przykryć górnym blatem ciemnego biszkoptu. Nasączyć biszkopt resztą ponczu z sokiem cytrynowym. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i polać wystudzoną czekoladą rozpuszczoną z dodatkiem mleka. Dodatkowo można udekorować ciasto czekoladowymi cukierkami.
Wstawić ciasto do lodówki do momentu stężenia kremu.