Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
składniki na 12 porcji 30dag.mąki 20dag.masła 1 jajko 10g.żelatyny 1kg.śliwek 10dag cukru 2łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanka śmietany kremówki 12 połówek orzechów włoskich
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Mąkę przesiać na stolnice ,posiekać z masłem,po czym dosypać odrobinę cukru i wyrabiać w środek jajko.Zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć je przykryte na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki tortownicy (O średnicy 28 cm.)Spód ponakłuwać a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni,żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach zimnej wody .śliwki umyć,wydrylować i gotować z cukrem przez 5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie, dolać do śliwek i zagotować.Dosypać zmielone orzechy.Do masy śliwkowej dodać również żelatynę.Masę ułóż na cieście,całość odstwić do lodówki do zagęstnięcia na 1 godzinę,śmietanę ubić na sztywno.Ciasto ozdobić bitom śmietaną i połówkami orzechów.