Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe szczęście to proste i szybkie ciasto, które jest przyjemnie kwaśne i pełne orzeźwienia. Świetnie sprawdzi się do porannej kawy, a także na przyjazd niespodziewanych gości czy po prostu jako deser po obiedzie.
wymiary blachy: 20x11 cm
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 559
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 559
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 28
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Składniki
W misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po 1 jajku, dobrze mieszając po każdym z nich.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Dodaj połowę suchych składników do mokrych i wymieszaj. Następnie wlej połowę mleka, a na koniec drugą połowę suchych składników.
Dolej pozostałe mleko i wmieszaj, razem z tartą skórką cytrynową.
Formę do pieczenia chleba o wymiarach 20x11 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę ciasta i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza.
Piecz cytrynowe szczęście przez ok. 45-50 minut, do suchego patyczka. Wyjmij.
W miseczce wymieszaj ze sobą sok z cytryny z 50 g cukru. Po wyjęciu ciasta przekłuj je długim nożem, sięgając prawie do podstawy. Posmaruj wierzch przygotowaną mieszaniną, skupiając się głównie na otworach.
Przygotuj lukier. W małej miseczce wymieszaj ze sobą cukier puder z sokiem cytrynowym na bardzo gęstą masę. Polej uzyskanym lukrem wierzch ciasta i wygładź. Opcjonalnie możesz odłożyć ¼ łyżeczki lukru i dodać do niego barwnik spożywczy. Kolorowy lukier rozprowadź liniami na białym, by dodać ciastu pięknego wyglądu.