Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne ciasto czekoladowe mimo, że nie zawiera jajek, nie traci na swojej puszystości, skrywa w sobie słodkie gruszki pokryte kołderką z pianki kajmakowej.
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 759
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2231
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1460
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 160
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 119
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 759
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2231
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1460
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 160
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 119
Składniki
Masło i cukier rozpuszczamy. Do zsiadłego mleka dodajemy sodę i wlewamy do przestudzonego masła. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do reszty składników, następnie mieszamy łyżką (nie potrzeba miksera). Przyprawiamy mielonymi goździkami. Do okrągłej foremki wysmarowanej margaryną i obsypanej bułka tartą wlewamy ciasto i wkładamy gruszki (przepis poniżej) tak jak na zdjęciu. Pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 minut, do suchego patyczka.
Obrane gruszki (polecam te, które są jeszcze twarde, nie rozpadną się) przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Wkładamy do garnka wraz z cukrem i goździkami i zalewamy wodą tak, aby były całe zakryte. Gotujemy około 40 minut. Po wyjęciu gruszek syrop redukujemy tak, żeby otrzymać około 1 i 1/2 szklanki, a następnie dodajemy żelatynę i odstawiamy do stężenia.
Schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, cukier nie jest tu potrzebny. Dodajemy powoli płynny, ale nie gorący kajmak (przepis na odpowiednią jego ilość znajdziecie tu: http://szczyptaslodyczy.bloog.pl/id,342249394,title,Domowy-kajmakmasa-krowkowa-na-szybko,index.html ) i miksujemy na wolnych obrotach. W wodzie rozprowadzamy żelatynę, odstawiamy do napęcznienia i rozpuszczamy. Do żelatyny dodajemy część masy kajmakowej i mieszamy, a następnie łączymy z resztą. Krem wlewamy na gruszki, na górę kładziemy kostki z galaretki gruszkowej i lekko mieszamy, tak aby zatopiły się w masie zanim ta stężeje. Ciasto chłodzimy w lodówce a przed podaniem obsypujemy startą czekoladą.