Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 55
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 89
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5950
Składniki
Margarynę roztopić i ostudzić. Pozostałe składniki oprócz masy makowej wkładamy do miski. Wyrabiamy, a pod koniec wlewamy roztopioną margarynę . Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na okrągłe placki tak by średnice miały taką samą jak tortownica czyli 26 cm. Smarujemy trzy placki masą makową,nakładamy je na siebie. Czwartą częścią przykrywamy je lekko dociskając. Nacinamy placki na 16 części.
Wywijamy po 2 kawałki od wewnątrz do zewnątrz.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.