Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe do kubka mleka lub kawy -:)
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 736
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 261
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 825
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 736
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 261
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 825
Składniki
Całe mleko należy wlać do garnuszka, podgrzać i wsypać cukier i drożdże. Mieszać, aż do rozpuszczenia cukru i drożdży. Gdy mleko lekko schłodzi się wsypujemy 5 łyżek przesianej mąki i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W między czasie należy roztopić i schłodzić masło. Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, 2 jaja i roztopione masło. Wyrabiać na twardej powierzchni aż będzie odchodziło od ręki. Można podsypać mąką.
Po wyrobieniu odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po godzinie ponownie wyrobić kilka minut w celu odgazowania z pęcherzyków powietrza. Podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na blachę i poukładać brzoskwinie.
Przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Blachę przykryć ściereczką, aby ciasto jeszcze podrosło i odpoczęło. Ja wykorzystuję czas, w którym piekarnik się nagrzewa. Bardzo ważne aby jaja wyjąć z lodówki kilka godzin przed robieniem ciasta.