Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie ciasto bożonarodzeniowe"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 4809
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 164
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 5256
Składniki
Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i mąką migdałową na puszysta masę. Dodaj przesianą mąkę i masło. Białka ubij z solą na sztywno i delikatnie połącz z masą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto, tak by miało kształt prostokąta. Piecz w 180°C. Zdejmij z blachy i ostudź.
Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody i gotuj, aż osiągnie 121°C. Żółtka zmiksuj, dodając stopniowo gorący cukier z wodą. Miksuj, aż masa będzie biała. Dołóż masło i dalej miksuj. Dodaj pastę pralinową (2-4 łyżki w zależności od intensywności smaku).
Syrop wymieszaj z rumem i posmaruj nim powierzchnię ciasta. Posmaruj połową kremu. Zwiń ciasno w roladę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę z resztą kremu. Posmaruj roladę pozostałym syropem z rumem i przełóż na talerz. Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego i ozdób wierzch rolady. Udekoruj.
Czas przygotowania: 2,5 godz. Poziom: średniŹródło: TV14