Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jeżynowa karpatka z włoskim kremem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Składniki
Ciasto francuskie rozmroź w pokojowej temperaturze. Płaty ułóż jeden na drugim. Cienko rozwałkuj. Pokrój na 3 placki. Jeden z nich posyp łyżką cukru. Blaty ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut. Wystudź.
W tym czasie jeżyny przebierz, opłucz, owoce osusz na ściereczce. Konfiturę podgrzej. Dodaj do niej jeżyny. Dobrze wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Laskę wanilii rozetnij, czubkiem noża zeskrob rdzeń. Serek mascarpone utrzyj z resztą cukru i rdzeniem wanilii. Domieszaj sok cytrynowy.
Śmietanę ubij na sztywno, delikatnie połącz z masą serową. Placki francuskiego ciasta przełóż kremem serowym oraz masą jeżynową. Lekko dociśnij. Schłodź w lodówce. Przed podaniem wierzch oprósz cukrem pudrem.
ok. 1 godziny i 20 minut, 1 porcja 260 kcal.Źródło: Tina