Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kakaowe z masą budyniową i polewą na bazie mleka w proszku.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 24
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Biszkopt; Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy stopniowo dodajemy suche składniki i łyżką (najlepiej drewnianą) delikatnie łączymy składniki. Ciasto wykładamy do blaszki 24x24cm. Pieczemy 35-40 minut w 170 stopniach. Studzimy i dzielimy na 3 części.
Masa budyniowa; 350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń. Gdy mleko zacznie się gotować wlewamy masę budyniową i mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy, az masa będzie gładka. Płaty biszkoptu nasączamy herbatą. Masę dzielimy na 2 części. Przekładamy biszkopty.
Polewa; Masło roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao i mieszamy. Polewamy ciasto jasną i ciemną polewą tworzac esy-floresy. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego ;)