Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja doskonała dla wszystkich, którzy wolą pierniczki cienkie i chrupiące.
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 482
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 482
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Składniki
Wszystkie składniki oprócz jajka wkładam do miski i zagniatam ciasto do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie dodaję jajko i zagniatam ciasto w kulę. Ciasto wkładam do lodówki na około 1 godzinę (trzymałam trochę krócej), a następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 4 mm, wycinam gwiazdki lub inne kształty i piekę pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Kiedy pierniczki wystygną przyozdabiam je kolorowym lukrem. Lukier przygotowuję w proporcji 2 łyżki cukru pudru na 1 łyżkę wody. Lukier musi być dosyć gęsty, jeśli trzeba dodaj troszkę cukru. Jeśli lukier jest za gęsty dodaj kapkę wody. Do lukru dodałam po kropelce barwników :) Kiedy lukier zastygnie pierniczki są gotowe. Smacznego :) Uwaga: szklanka 200 ml