Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Makowiec z bakaliami"
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 17
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 43
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 24
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 41
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 183
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 17
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 43
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 24
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 41
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 183
Składniki
Mak zalej ciepłą wodą, gotuj godzinę na małym ogniu. Gotowy odlej, przepuść przez maszynkę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Drożdże rozetrzyj z cukrem. Połącz z odrobiną ciepłego mleka i mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
Resztą wrzącego mleka polej 1/5 mąki. Dołóż rozczyn, zagnieć i wtedy dodaj pozostałą mąkę, sól, jajka i ubite na parze żółtka z cukrem.
Dolej do masy stopione masło. Dodaj cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj, posmaruj masą makową i zwiń.
Wstaw makowiec do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz około 50 minut.Źródło: Telemax