Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Marmurkowa babka cynamonowa"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
ok. 30 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodawać żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dolać mleko, dodać skórkę cytrynową i wymieszać całość mikserem. Białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem. Oddzielić 2/3 ciasta, a do reszty wmieszać cynamon.
Formę z kominkiem posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Nakładać do niej na przemian ciasto jasne i cynamonowe. Lekko przemieszać widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 45-50 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Pokroić na porcje, udekorować listkami melisy. Podawać z odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.Źródło: Życie na gorąco