Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne, wielkanocne ciasto orzechowe. Poza świętami też smakuje wyśmienicie:)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 582
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 40
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 582
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 40
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 39
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 344
Składniki
Najładniejsze orzechy odłożyć do dekoracji mazurka. Pozostałe zemleć.
Masło ucierać powoli, dodając kolejno: żółtka, 150 g cukru pudru, zmielone orzechy, mąkę i sok z cytryny.
Brytfannę wy-łożyć papierem do pieczenia, na dnie układając opłatki lub wafle. Na nich dokładnie rozsmarować masę.
Ubić na sztywno pianę z białek i pozostałego cukru pudru. Wyłożyć ją na masę orzechową i przybrać pozostałymi orzechami. Ciasto piec 30 minut w temperaturze 160° C.
Mazurek można udekorować według własnego pomysłu. Na przykład lukrem (cukier puder ucierać na gładką masę z sokiem z cytryny i zabarwić na różowo, np. sokiem malinowym) oraz malutkimi, kolorowymi cukierkami, które kształtem przypominają pisanki.