Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 26
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Składniki
Zagnieść ciasto:mąka,20 dkg.Kasi,jajka,soda,3 łyżki miodu.Podzielić na 3 części.
Przygotować masę orzechową:rozpuścić margarynę(1/2 kostki) z cukrem i miodem,wrzucić rozdrobnione orzechy i doprowadzić do wrzenia.mieszać,aż masa nieco zgęstnieje.
Placki wyłożyć na prostokątne blaszki wyłożone pergaminem.Na jeden z nich(surowy)wylać masę orzechową(gorącą).Piec każdy placek w nagrzanym piekarniku 160 stopni ok.15 minut.Po upieczeniu zostawić placki do ostygnięcia.
Krem budyniowy:Ugotować budyń dodając 1/3 mniej mleka niż w przepisie.Po ostygnięciu utrzeć z 1/3 kostki margaryny.
Jeśli do przepisu używa się mleko skondensowane-zamknięta puszkę należy gotować w garnku z wodą przez 3 godziny na małym ogniu.Radzę zrobić to dzień wcześniej aby masa ostygła w tej wodzie co ja gotowaliśmy przez noc.
Pierwszy placek smarujemy masą karmelową.Układamy drugi placek i smarujemy masą budyniowa.Na wierzch kładziemy ostatni placek z prażonymi orzechami.Ciasto dobre jest dopiero na drugi dzień kiedy placki zmiękną.