Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejsze pierniczki jakie w życiu jadłam. Ciasto powinno leżakować, ale same pierniki po upieczeniu od razu nadają się do jedzenia. Mięciutkie, pulchne i bardzo aromatyczne
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Składniki
W garnku rozpuść masło, miód i cukier. Co jakiś czas mieszaj. Rodzynki zalej wrzątkiem. Orzechy i rodzynki drobno posiekaj. W osobnym naczyniu połącz dokładnie wszystkie przyprawy ze sobą Dodaj je do rozpuszczonego tłuszczu. Dołóż bakalie, wymieszaj. Do miski wsyp 1/2 kg mąki, jaja, dól, rozpuszczoną w mleku sodę i kakao. Wymieszaj Powoli wlewaj tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Wymieszaj. Dodaj resztę mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je lnianą ściereczką i włóż do lodówki na 4-5 tygodni. Po tym czasie wyjmij je i odrywaj po kawałku ciasta. Wałkuj je niezbyt cienko i za pomocą foremek wykrawaj różne kształty. Wykładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem posmaruj pierniki jajkami wymieszanymi z mlekiem. Piecz ciastka w 175 stopniach C przez ok. 6-8 minut. Uwaga: Na kilka godzin przed pieczeniem wyciągnij ciasto z lodówki i przechowuj w temp. pokojowej. W lodówce jest twarde jak kamień, po kilku godzinach od wyciągnięcia z lodówki jednak zmięknie.