Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć dynia jest symbolem jesieni, ten piernik możesz przygotować o każdej porze roku. To właśnie za sprawą dyni ciasto jest przepysznie wilgotne i miękkie. We wrześniu i październiku zerwij dynię z krzaka, w pozostałe miesiące sięgnij po mrożone warzywo. Latem dynię możesz zastąpić startą na tarce cukinią, a efekt będzie podobny. Piernik dyniowy długo utrzymuje świeżość, dlatego śmiało możesz go wykonać wcześniej. Wspaniale będzie się prezentował polany czekoladą lub przełożony powidłami śliwkowymi.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 314
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 314
Składniki
Na początku przygotuj puree z dyni. Surową dynię pokrój na kawałki (razem ze skórą), wyjmij nasionka, ułóż na dużej blasze piekarnika, polej olejem i wstaw do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 20 minut. Następnie wyjmij, lekko ostudź, za pomocą łyżki oddziel miękki miąższ od skóry i przełóż do miski. Mrożoną dynię możesz tylko zblendować lub wcześniej delikatnie podpiec.
Do miski przesiej wszystkie sypkie składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sól. W garnku nad drugim garnkiem z gotującą wodą rozpuść pokruszoną czekoladę z cukrem i miodem, następnie odstaw do przestygnięcia. Gdy masa jest już letnia, dodaj do niej puree z dyni oraz olej i wymieszaj na jednolitą masę.
Następnie (po łyżce) dodawaj sypkie składniki, stale mieszając. Ważne jest, aby nie mieszać długo ciasta, tylko do momentu pełnego połączenia się składników. Przelej ciasto do foremki (ok. 23 × 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 175°C na ok. 25-30 minut. Możesz wykonać próbę patyczka – drewienko po wbiciu w ciasto i wyjęciu powinno być nadal wilgotne, ale nie oblepione ciastem. Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i polej rozpuszczoną czekoladą, połączoną z powidłami śliwkowymi.