Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, chciałabym podzielić się przepisem na pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest wyjątkowo szybkie i proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam wypróbować przepis.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 582
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 346
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 582
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 41
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 346
Składniki
Foremkę w której będziemy piec ciasto możemy wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem.
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli i mieszam.
Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier i przez chwilę miksuję tak aby powstała puszysta masa. Następnie dodaję po jednym jajku i miksuję, gdy jajko połączy się z masą dodaję kolejne jajko. Po jajkach do ciasta dodaję stopniowo mąkę i jeszcze przez chwilę miksuję. Na koniec do ciasta dodaję śmietanę i jeszcze przez chwilę miksuję tak aby składniki dobrze się połączyły.
Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki i równo rozprowadzam w foremce.
Obrane jabłka możemy pokroić w kostkę, następnie położyć na cieście i delikatnie wcisnąć. Możemy również jabłka pokroić w pół plasterki i ułożyć je dookoła (na słoneczko), wciskając jabłka w ciasto.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut do suchego patyczka (wbijam w ciasto wykałaczkę lub patyczek do szaszłyka i jeżeli jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone). Piekarnik mam ustawiony na grzane góra dól, bez używania termoobiegu, długość pieczenia ciasta może się różnić w zależności od piekarnika. Po upieczeniu, ciasto wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia, gotowe ciasto możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.