Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od sąsiada dostałam sporą wiązkę świeżych ogonków liściowych, raczej zielonych, a nie malinowych, które w cieście wyglądałyby ładniej. Ale smak jest wciąż taki sam – pyszny, soczysty, kwaskowy. Piekę z nich prosty placek z rabarbarem. Na spodzie z kruchego ciasta, z grubą warstwą ogonków liściowych pokrojonych w plasterki i związanych łatwą do przygotowania masą jajeczną. Najbardziej rabarbarowe ciasto, jakie jadłam!
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 71
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 59
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 395
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 172
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 463
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 71
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 59
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 395
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 172
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 463
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Wszystkie składniki ciasta umieść w naczyniu malaksera i posiekaj do otrzymania kruszonki. Możesz tę czynność wykonać ręcznie, siekając ciasto nożem na stolnicy.
Formę o wymiarach około 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Kruszonkę przesyp do formy, wyrównaj i wklep w dno. Podpiecz w temperaturze 180ºC przez około 12 minut. Ma się trochę zrumienić.
W międzyczasie przygotuj rabarbar. W miseczce lekko roztrzep jajka, cukier, mąkę orkiszową (pszenną), ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy – do wymieszania. Dodaj plasterki rabarbaru i ponownie wymieszaj. Rabarbar powinien być obleczony sosem jajecznym; im więcej rabarbaru da się wmieszać, tym smaczniejsze ciasto.
Na gorący podpieczony kruchy spód przelej nadzienie rabarbarowe, postaraj się równo rozprowadzić plasterki rabarbaru. Piecz około 25 min. lub do momentu, kiedy nadzienie stężeje i całość zacznie się zarumieniać.
Wyjmij i przestudź upieczony prosty placek z rabarbarem, posyp cukrem pudrem.
Możesz też podać ciepłe ciasto oprószone cukrem pudrem z kulką lodów waniliowych. My tak właśnie zjedliśmy – z lodami waniliowymi świeży placek smakował wybornie. Smacznego!