Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 98
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 98
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1188
Składniki
Ciasto: margarynę ucieram z cukrem. Dodaję po jednym jajku, powidła i przyprawę do piernika. Mąkę przesiewam z sodą, wsypuję do masy. Domieszam mleko. Ciasto przekładam do foremki. Piekę 50 minut w 180 st. C. Gdy wystygnie, przekrawam na 3 blaty: 2 grubsze i 1 cienki.
Krem: śliwki i kakao zalewam winem i miksuję. 3/4 mleka zagotowuje z cukrem. Resztę mieszam z żółtkami i mąką. Mieszając, wlewam powoli do wrzącego mleka. Gotuję budyń. Studzę. Do margaryny dodaję po łyżce budyniu i ucieram. Na końcu dodaję śliwki.
Blaty przekładam kremem. Na wierzchu rozkładam bakalie i zalewam czekoladą rozpuszczoną w kremówce. Posypuję wiórkami czekoladowymi i schładzam.