Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja pierwsza tego lata szarlotka. Ciasto jest kwaskowate i ma piękny, żółty kolor. Jest też bardzo kruche. Serdecznie polecam.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, ekstraktu waniliowego, żółtek i masła zagnieść ciasto. 2/3 wyłożyć na blaszkę z papierem do pieczenia i wylepić dno. Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 15 minut. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i dać na 1/2 godziny do zamrażarki. Papierówki umyć i obrać, a następnie zetrzeć na tarce na ostrzach do szatkowania ogórków, czy kapusty. Uniknie się wtedy puszczania zbędnego soku. Posypać cynamonem. Jest to konieczne, gdyż jabłka szybko ciemnieją.
Starte jabłka wyłożyć na ciasto. Na nie ubitą na sztywno pianę z czterema łyżkami cukru. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce. Posypać wiórki równo na całym cieście. Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.