Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kruche z dodatkiem drożdży, nadziane warstwą jabłek z cynamonem.
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 62
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 56
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 329
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 161
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 403
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 62
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 56
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 329
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 161
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 403
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto Podziel ciasto na dwie połowy Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min