Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Torcik migdałowy"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 585
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 41
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 42
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 347
Składniki
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypując cukier. Wsyp migdały z mąką, wymieszaj łyżką. Masę przelej do 2 tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Do rondelka wlej śmietankę, dodaj żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając, aż masa zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i stopniowo dodawaj wystudzony budyń.
Jabłka pokrój w kostkę. Na patelnię wsyp 1 szklanki cukru, skrop sokiem z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu aż cukier się rozpuści. Gdy lekko zbrązowieje, dodaj pokrojone w kostkę jabłka i posyp cynamonem. Podgrzewaj 3-5 minut.
Pierwszy blat posmaruj 3 kremu, rozłóż na mim karmelizowane jabłka i przykryj drugim blatem. Wierzch posmaruj pozostałym kremem, posyp płatkami migdałowymi.
60 minut Porcja: 320 kilokalorii
Do kremu można dodać 2 łyżki soku z cytryny lub cytrynowego likieru.Źródło: Świat i Ludzie