Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje córki bardzo lubią bajkę "Kraina Lodu", za niedługo będą miały urodziny więc postanowiłam zrobić im tort o tym temacie :)
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10535
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4915
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10535
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 901
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4915
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
Kremówkę wlać do garnuszka, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (uwaga, nie można doprowadzić do wrzenia!), aż cała czekolada się rozpuści. Garnek zdjąć z ognia, ostudzić i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Kilka łyżek surowego ciasta przełożyć do miseczki, dodać 2-3 szczypty barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Zabarwione ciasto połączyć z pozostałym i wymieszać tak by były widoczne jego różne barwy. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy (tortownica o średnicy 22cm.). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Zrobić galaretki, każdą osobno w 400 ml. wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Czekoladową kremówkę wyciągnąć z lodówki i ubić na sztywno. Mascarpone wymieszać z cukrem waniliowym i dodawać, łyżka po łyżce, ubitą kremówkę. Powinien powstać gładki i sztywny krem. Kilka łyżek kremu wymieszać z 1/3 tężejącej ciemniejszej galaretki i włożyć na kilka min. do zamrażarki. Kilka łyżek jaśniejszej (błękitnej) galaretki posłuży do oblania tortu, resztę galaretek połączyć ze sobą i wstawić do lodówki by stężały.
Na pierwszą część biszkoptu rozsmarować trochę kremu białego, na to łyżką położyć krem niebieski (po wyjęciu z zamrażarki będzie to ptasie mleczko) i przykryć kolejną warstwą białego kremu. Położyć drugą część biszkoptu i cały tort pokryć pozostałym kremem. Górę lekko polać błękitną galaretką. Wstawić na kilka godzić do lodówki. Pozostałą galaretkę pokroić na małe kawałeczki i wysypać na tort. Smacznego.