Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, prosty w przygotowaniu tort z kremem czekoladowym. Idealny do nauki pieczenia tortów.
Tortownica 20 cm, papier do pieczenia
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Szybkie i pyszne placuszki brzoskwiniowe gotowe w kilka chwil to świetny pomy...
Odsłon: 484
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 57
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 94
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę, wsypać cukier, ubijając, aż się rozpuści. Dodać żółtka cały czas ubijając. Na końcu wsypać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy 20 cm. Piec 35 minut w 160 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast zrzucić dynamicznie z dużej wysokości, żeby ciasto nie opadło. Biszkopt wystudzić. Przekroić na 3 krążki.
Przygotować krem: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Następnie wystudzoną czekoladę przelać do miski, a następnie dodać śmietankę i zmiksować, aż masa zrobi się gęsta.
Krążki biszkoptowe nasączyć ponczem przygotowanym z herbaty i rumu, układać jeden na drugim przekładając kremem. Tort schłodzić około 3 godzin w lodówce, przekroić i podawać.