Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy kochamy słodkości, a u szczytu niejednej listy ulubionych deserów z pewnością znajdują się takie przysmaki, jak napoleonki czy karpatka. Sięgamy jednak po nie stosunkowo rzadko. We współczesnych cukierniach niełatwo o naprawdę dobrą karpatkę, a jej zrobienie w domowych warunkach jest dość czasochłonne. Na szczęście niepohamowany apetyt na tego typu ciastko można zaspokoić, zastępując ciasto parzone andrutami. Wafelkowiec z kremem karpatkowym jest równie smaczny, a przygotujesz go w kilkanaście minut!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 25
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 319
Składniki
Wyskrob ziarenka z laski wanilii. Rozpuść proszek na budyń w 150 ml mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem i strąkiem wanilii. Gdy mleko zacznie wrzeć, wyjmij strąk i dodaj do rondelka rozpuszczony budyń. Gotuj jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Odstaw do przestudzenia (zamieszaj co pewien czas).
Utrzyj masło mikserem na pianę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj budyń. Miksuj, aż uzyskasz gładki krem. Połącz go z ziarenkami wyskrobanymi ze strąka wanilii. Przełóż kremem wafle, lekko dociskając kolejne warstwy. Jeden z wafli pokrusz drobno i wymieszaj z płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami. Udekoruj mieszanką ostatnią warstwę kremu.
Wstaw wafelkowiec do lodówki na co najmniej 1-2 godziny. Najlepiej smakuje na drugi dzień!