Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto pyszne z wiśniami, nie za słodkie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 590
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 43
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 350
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 590
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 43
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 350
Składniki
Galaretki zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia.
Składniki na Ciasto zagnieść tak aby ciasto było gładkie Jeżeli składniki nie chcą się połączyć można w czasie zagniatania dodać 1-2 łyżek zimnej wody. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć na dwie blachy (22x33) wyłożone papierem do pieczenia. Jedną blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika 170 stopni, grzanie góra, dół i piec 30 minut.
Na drugie ciasto przygotować bezę. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać na sztywno, następnie dodać cukier w kilku porcjach i ubijać. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na ciasto, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni około 30 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Do rozpuszczonej galaretki dodać wiśnie i wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć ją na wystudzony kruchy spód bez bezy. Ciasto z galaretką włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Schłodzoną śmietankę miksować, aż zacznie gęstnieć, dodać cukier puder, a następnie dodawać serek mascarpone, cały czas miksować do uzyskania gęstego kremu.
Krem wyłożyć na galaretki, wyrównać i przykryć ciastem z bezą. Ciasto włożyć na noc do lodówki. SMACZNEGO!