Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiące kuleczki ziemniaczane"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 27
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20271
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 27
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23697
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (około 20 min). Odlej i lekko przestudź. Przepuść ziemniaki przez maszynkę do mięsa lub przez praskę. Do powstałej masy dodaj 2 łyżki masła, żółtka oraz szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej.
Zagotuj w garnku 3/4 szklanki wody ze szczyptą soli i 4 łyżkami masła. Zdejmij z ognia, ciągle mieszając połącz z mąką. Odstaw garnek na kilkanaście minut, aby masa mączna przestygła, a następnie dodaj jajka, utrzyj. Na koniec dodaj też przygotowaną uprzednio masę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Z przygotowanego ciasta formuj w dłoniach małe kulki (wielkości orzecha włoskiego). Na patelni rozgrzej olej. Smaż kulki w głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż będą miały złoto-brązowy kolor. Wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową. Układaj na papierowym ręczniku kuchennym lub na pergaminie, by odsączyć z nich nadmiar oleju.
Gotowe kulki ziemniaczane przełóż na talerz. Podawaj na ciepło jako dodatek do serwowanych na obiad mięs i ryb lub na zimno jako samodzielną przystawkę. Dodatkowo możesz posypać je natką lub podawać z dipem.Źródło: Świat kobiety