Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Błyskawiczna, tania, łatwa w zrobieniu czeska zupa czosnkowa, która stawia na nogi ! Przepis zaczerpnęłam od Czeszki.
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 734
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 261
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 825
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 734
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 90
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 79
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 261
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 825
Składniki
Drobno posiekac cebulę i czosnek. Ziemniaki obrac, pokroic w kostkę.
Rozgrzac oliwę/olej/smalec co wolisz w garnku na zupę. Na rozgrzaną oliwę wrzuc cebulę i podsmażaj ją aż do uzyskania lekko złocistego koloru. Następnie dodaj pokrojony ( bądź wyciśnięty - jak wolisz) czosnek i zalej to wszystko gorącą wodą. Dodaj ziemniaki i kostki rosołowe, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania miękkości ziemniaków.(p.s jak odparuje ci cześc zupy, możesz spokojnie dolac gorącej wody, tylko sprawdź później czego ew. brakuje czy czosnku czy soli itd.)
Gotową zupę podaną w miseczce, posyp z wierzchu garścią sera, ja użyłam pikantnej grany ( parmezan) ale gouda, edamski czy inny ser też będzie dobry. Możesz podac zupkę z grzankami i udekorowac pietruszką.
Zupa jest naprawdę pyszna, ja jestem kompletnym laikiem w kuchni, ale przy tym daniu można naprawdę eksperymentowac - zawsze mi wychodzi, robię ją bardziej na oko niż kropka w kropkę z przepisu, czasem urozmaicam a zawsze jest pyszna, to jest jej zaleta ;) Aha! Jak chcesz bardzo,bardzo ostrą czosnkową to 2 minuty przed ściągnięciem garnka z ognia, wciśnij 2,3 ząbki czosnku :)