Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 566
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 36
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 70
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy. Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety. Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania. * Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.
Smacznego.