Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Drobiowe udka po gospodarsku"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 898
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4912
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 898
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4912
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Fasolę przełóż na durszlak, opłucz zimną wodą i pozostaw, by ociekła.
Udka kurczaka opłucz, oczyść i osusz na papierowym ręczniku. Natrzyj je solą i pieprzem. W dużym rondlu rozgrzej 3 łyżki oleju. Usmaż na nim udka z obu stron (ok. 15 min). Przełóż je na talerz.
Na tłuszczu ze smażenia udek zrumień pokrojony boczek, także go przełóż na talerz. Do rondla wsyp natomiast cebulę i czosnek, zeszklij je. Wlej bulion, przecier pomidorowy i ocet. Wymieszaj, przypraw solą, pieprzem, obiema paprykami, a także cukrem i solą.
Do sosu przełóż usmażone udka, dodaj także fasolę i boczek. Duś na małym ogniu ok. 30 min. 5 min przed końcem gotowania dodaj umyte pomidory koktajlowe.
Majeranek opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Posyp nimi gotowe już danie. Podawaj ze świeżym chrupiącym pieczywem.Źródło: Tina