Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na soczyste, dojrzałe śliwki trwa, więc czas zrobić domowy dżem śliwkowy. Przepis jest prosty do wykonania, poza tym nie zawiera cukru żelującego. Potrzebujesz jedynie owoców i cukru, by osiągnąć piękny kolor, wspaniałą gęstość o idealnej do rozprowadzenia konsystencji i najlepszy smak. Dżem przyda się w środku zimy do posmarowania tostów i naleśników, jako dodatek do tart i kruchych ciast. W zależności od tego, jaki poziom słodkości chcesz osiągnąć, użyj 400 lub 500 g cukru. Dla wielbicieli słodszych przetworów możesz dodać do dżemu więcej cukru. Egzotyczną formę konfitury otrzymasz, dorzucając do niej odrobinę mieszanki mielonego cynamonu, kardamonu i goździków.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 27
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 312
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 27
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 312
Składniki
Na początek dokładnie umyj lub wyparz słoiki i nakrętki, po czym odłóż na czysty ręcznik i pozostaw do całkowitego wyschnięcia.
Umyj śliwki, rozetnij na połówki i usuń pestki. Przełóż śliwki do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i gotuj owoce przez około 15 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czas, aby nie przypalić dżemu. Następnie rozgnieć śliwki tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj blenderem dla uzyskania gładszej konsystencji. Gotuj dalej na wolnym ogniu przez około 30-45 minut, aż dżem zacznie gęstnieć.
Zrób próbę na talerzyku. Wyłóż łyżkę dżemu na talerzyk, poczekaj ok. 30 sekund do ostygnięcia, a następnie zaznacz palcem linię pomiędzy porcją dżemu. Jeśli linia się zbiega, kontynuuj gotowanie jeszcze kilka minut. Jeśli linia zastygnie, konfitura jest gotowa. Trzymaj dżem na małym ogniu i sukcesywnie przekładaj go do słoików, wycieraj krawędzie i mocno zakręcaj zakrętką. Odwróć słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Tak przygotowane dżemy przechowuj w chłodnej spiżarni przez kilka miesięcy. Jeśli nie masz pewności, że słoiki się dobrze zamknęły lub chcesz przedłużyć ich przydatność do spożycia, pasteryzuj słoiki z dżemem przez 5 minut, po czym wystudź i odstaw do spiżarni.