Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Golonka w słoikach"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 568
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 37
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 71
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 332
Składniki
<strong>Przepis przysłała Zofia Bieniek-Pytlak ze Starachowic</strong>
Golonki wymocz w wodzie, osusz. Dwa litry wody zagotuj, dodaj ziarna ziela angielskiego i pieprzu, listki laurowe oraz obrany czosnek. Ostudź. Wsyp sól peklową, wymieszaj. Zalej golonki, odstaw w chłod ne miejsce na dobę.
Golonki osącz, każdą przekrój na pół, ułóż w słoikach (do wysokości 3/4). Do każdego słoja dodaj po dwa ziarenka ziela i pieprzu oraz pół liścia laurowego. Zakręć.
Dno garnka wyłóż gazetą, ustaw słoiki, zalej wodą. Gotuj ok. 4 godzin na wolnym ogniu (jeśli woda się wygotuje, uzupełniaj ostrożnie gorącą wodą z czajnika). Pozostaw słoiki w wodzie do całko witego wystudzenia.
Czas przygotowania: 4 godz., ilość słoików po pół litra: 6, cena za słoik: 3,80 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie