Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 780
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 780
Duszone rzodkiewki przygotujesz w 3 sekundy. Zawarte w nich są liczne witamin...
Odsłon: 60
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 78
Składniki
Umytego łososia skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy solą i pieprzem z obydwu stron.
Marchewkę i por kroimy w słupki. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy posiekany czosnek, a po dwóch minutach marchewkę i por. Wsypujemy cukier, smażymy 5 minut. Dodajemy estragon lub rozmaryn, szczyptę ziół prowansalskich, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut na średnim ogniu, aż warzywa będą kruche.
Patelnię lekko natłuszczamy oliwą lub olejem. Rozgrzewamy. Smażymy łososia najpierw z jednej strony, aż ryba zmieni kolor do 3 wysokości, potem odwracamy i dosmażamy jeszcze około 1,5 minuty.
Łososia i warzywa wykładamy na talerze, polewamy sosem z warzyw, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 226 kcal Białko 20,1 g/ Tłuszcz 25 g/Węglowodany 8 g
Im więcej warzyw, tym lepiej. Można dodać także np. fasolkę, paprykę itd.Źródło: Rewia