Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli wołowina, to tylko w najlepszym wydaniu. Warto poświęcić nieco więcej czasu i przygotować danie, które będzie prawdziwym kulinarnym przeżyciem. Gulasz z pręgi wołowej jest wypełniony duszonymi warzywami i mięsem w niesamowitym, esencjonalnym sosie pełnym przypraw. Gulasz podawaj najlepiej z kromkami świeżego pieczywa, które możesz maczać w sosie.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Umyj i pokrój mięso wołowe w kawałki. W dużym garnku z grubym dnem przesmaż plasterki boczku, aby stały się chrupiące, a tłuszcz się wytopił. Zdejmij boczek na talerz i w tym samym garnku obsmaż ze wszystkich stron kawałki pręgi wołowej. Wrzucaj mięso partiami, aby ładnie się zrumieniły. Przełóż wołowinę na talerz. Do pachnącego mięsem garnka wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i poczekaj, aż się skarmelizuje (zrób to na małym ogniu, aby nie przypalić). Po kilkunastu minutach dodaj posiekany czosnek i paprykę w proszku i smaż na średnim ogniu około 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Po czym dodaj obranego i pokrojonego pomidora i smaż na średnim ogniu do momentu, aż większość płynu się wchłonie.
Do garnka ponownie dorzuć podsmażoną wołowinę i pokruszone kawałki boczku, a także kminek i liście laurowe. Po 5 minutach wlej wino i poczekaj, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Następnie wlej bulion, dopraw solą i pieprzem, przykryj garnek i gotuj około 90 minut do miękkości wołowiny. Następnie dodaj obrane i pokrojone marchewki oraz ziemniaki, gotuj kolejne 25-30 minut, aż staną się miękkie. Jeśli masz młode ziemniaki, możesz je tylko wyszorować i wrzucić w całości. Gulasz z pręgi wołowej podawaj gorący, udekorowany świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.