Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoflak to szybkie, niedrogie i proste do wykonania danie, które najlepiej smakuje na ciepło. Zaraz po upieczeniu możesz pokroić zapiekankę i podać ją samodzielnie, z gulaszem lub mięsem w sosie. Odgrzewany na patelni kartoflak zyskuje na smaku, gdy zaserwujesz go z łyżką kwaśnej śmietany, kiszonym ogórkiem, rumianą, podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 318
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj, a także obierz cebule. Zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej o najmniejszych oczkach. Następnie przełóż je na gęste sito (ewentualnie wyłożone gazą) i ustaw na misce, by nadmiar płynu ściekł. W dużej misce wymieszaj tarte ziemniaki, cebulę, jajka, olej, mąkę i przyprawy. Masa powinna być gęsta i jednorodna. W razie potrzeby dodaj jeszcze jedno jajko lub dosyp więcej mąki.
Wysmaruj masłem dwie foremki keksówki (długość 21 cm) lub jedną kwadratową (22 × 22 cm), wysyp bułka tartą, wyłóż ziemniaczane ciasto, równo rozprowadź. Wstaw do pieca nagrzanego do 180-200°C i piecz przez około 60-70 minut. Najlepiej jeśli ustawisz opcję dolnego pieczenia, a gdyby ciasto przypalało się w czasie pieczenia, zmniejsz temperaturę do 150°C. Wyjmij kartoflaka z piekarnika i odstaw na 10-15 minut. Następnie odwróć go do góry dnem i delikatnie wyjmij z formy do pieczenia. Pokrój na plastry i od razu podawaj.
Aby uzyskać bardziej chrupiący efekt, każdy plasterek (z obu stron) podsmaż na posmarowanej masłem patelni. To także świetny sposób na podgrzanie pozostałości zapiekanki.