Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedliki z gulaszem"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23695
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23695
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Ugotuj gulasz. W dużym rondlu rozgrzej smalec, przyrumień na nim cebulę i dodaj mięso pokrojone w kostkę. Obsmaż ze wszystkich stron i zalej ok. 500 ml wody lub bulionu. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Przykryj pokrywką i duś przez około 45 minut. Potem dopraw majerankiem i kawałkami miąższu z chleba.
Przygotuj knedliki. Pokrój bułkę w kostkę i obsmaż na maśle do przyrumienienia. Przesiej do misy mąkę i sól. Wymieszaj drożdże w letnim mleku i wlej do mąki. Dodaj żółtka, posiekaną pietruszkę (niekoniecznie) i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj podsmażoną bułkę. Lekko oprósz ciasto mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Gdy ciasto wyrośnie, uformuj z niego dwa knedle (w kształcie szyszek). Włóż je do wrzącej, posolonej wody, a kiedy woda znów zacznie wrzeć, zmniejsz płomień i częściowo przykryj garnek.
Po około 8 minutach obróć knedle i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Wyjmij je i natychmiast poprzekłuwaj widelcem, aby nie powstał zakalec. Następnie pokrój knedle w plastry.
90 minut; Porcja: 572 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie