Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pikantne uda z kurczaka w panierce, delikatna ale pikantna panierka idealnie łączy się z soczystym mięsem kurczaka. Szybka, pyszna i tania potrawa, zrobicie ją sami w domu bez większych komplikacji. Zapraszam serdecznie na film z przepisem.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 570
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 33
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 337
Składniki
Na początku kurczaka należy przepłukać pod zimną bieżącą wodą. Już teraz przygotujemy marynatę, do większej miski wbijamy jajka, dorzucamy jogurt grecki i wszystkie przyprawy z listy, solimy do smaku. Całość dokładnie mieszamy, następnie dorzucamy kurczaka i znowu mieszamy, wcieramy marynatę. Miskę z kurczakiem przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin aby kurczak się zamarynował. Jeżeli chcecie kurczaka smażyć następnego dnia, należy miskę wstawiamy do lodówki, jeżeli jednak macie ochotę zrobić go szybko, wystarczy 2 godziny w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zabieramy się za panierowanie. Do większej miski wsypujemy 300 g. mąki i sól do smaku, kurczak ma pływać w mące :-) Następnie przekładamy pojedynczo, szczypcami zamarynowanego kurczaka i panierujemy tak aby mąka pokryła całą jego powierzchnię. Tak postępujemy z każdą sztuką. Następnie rozgrzewamy mocno patelnie, wlewamy olej około 2 cm. i układamy kurczaki tak aby się nie stykały. Smażymy z obu stron na złoty kolor, około 5 minut z każdej strony. Następnie usmażone uda układamy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 130 stopni, góra, dół bez termoobiegu i pieczemy 15-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika uda przykrywamy szczelnie folią aluminiową na około 5 minut tak aby panierka delikatnie zaparowała, stanie się wtedy delikatniejsza. Jeżeli jednak ktoś woli bardziej chrupiącą panierkę uda są gotowe po wyciągnięciu z piekarnika!!! Smacznego!!! Zapraszam serdecznie na film z przepisem.