Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak z grzybami i ziemniakami"
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 55
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 61
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 304
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 158
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 384
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 55
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 61
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 304
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 158
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 384
Składniki
Podgotuj ziemniaki (10-12 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia. Następnie ułóż je na papierze do pieczenia. Lekko nadkrój, polej łyżką oliwy i posyp rozmarynem. Do smaku dopraw solą oraz pieprzem.
Przełóż kurczaka wraz z grzybami do brytfanny. Polej sosem zrobionym z reszty oliwy i octu balsamicznego. Obok ułóż ziemniaki i główki czosnku przekrojone w poprzek.
Umieść całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Piecz 45-50 minut, aż kurczak się lekko przypiecze, a ziemniaki będą chrupiące i złociste.
Jak to zrobić?
Dobrze nadziany kurczak. Jeżeli nadziewasz kurczaka, w trakcie faszerowania dokładaj trochę masła. Dzięki temu nadzienie będzie soczyste. Nie zapomnij o zszyciu otworu, by sos nie wyciekł.Źródło: Olivia