Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony kurczak, a wlasciwie pularda, nadziewana cebula, cytryna pietruszka i rozmarynem, co nadaje jej szczególnego aromatu. Marynowana w papryce, oliwie z oliwek i miodzie, co sprawia, ze skórka jest wyjatkowo chrupiaca.
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23694
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Pularde wyplukac pod zimna woda i przygotowac nadzienie z cebuli, cytryny, rozmarynu i pietruszki. Nadzienie sluzy tylko do pieczenia, aby nadac miesu szczególnego aromatu. Wypelnic pularde nadzieniem, nastepnie wyciac nozem otwory szerokosci kosci udka i przelozyc przeciwlegle udka na krzyz, co nie tylko zabezpiecza nadzienie, ale i nadaje pulardzie odpowiedni ksztalt. Przygotowac marynate ze slodkiej papryki, oliwy z oliwek, miodu, soli i pieprzu i wysmarowac nia cala pularde.
W naczyniu do pieczenia podsmazyc cebule, ulozyc na niej pularde i dodac ewentualnie resztki nadzienia. Piec w temp. 160° C ok. 55 min. Sos, który powstaje po pieczeniu przecedzic przez sito, dodac do niego biale wino i ewentualnie zagescic.