Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warzywna potrawka z pyszną kiszoną cytryną, podana z białą kaszą gryczaną. Pomysł na tą potrawkę powstał dzisiaj. Wykorzystałam swoją kiszoną cytrynę która cudownie ożywia to danie. Ta potrawka uda się każdemu.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 563
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 32
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 330
Składniki
Wszystkie warzywa oczyszczamy i myjemy. Ogórki i cukinię kroimy w małą kostkę, bulwę i część łodyg kopru włoskiego w paski. Pióra kopru włoskiego, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i podsmażamy 1-2 minuty. Dodajemy ogórki, cukinię, bulwę i łodygi kopru włoskiego. Przesmażamy 3-5 minut , mieszając. Dolewamy bulion, lekko solimy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Potem dolewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem, czosnkiem, sokiem z cytryny i gotujemy jeszcze 5 minut. Lekko obłóczoną kiszoną cytrynę kroimy w cieniutkie paseczki, wkładamy do patelni i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Pod koniec możemy dodać trochę piór z kopru i doprawić do smaku, solą, pieprzem i czosnkiem. Kaszę gryczaną gotujemy ok. 12 minut. Kaszę podajemy z potrawką.
Kiszone cytryny. Cytryny wymyte, wyparzone i osuszone. Do słoja wsyp 2 łyżki soli. Odetnij końce cytryn. Pokrój cytryny na ćwiartki, obficie posyp solą. włóż cytryny do słoika, tak ciasno, żeby wyciekał z nich sok. Możesz co jakiś czas przygniatać cytryny ciężką łyżką, lub innym przedmiotem. Zakręć słoik i odstaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Ugniatając co jakiś czas. Przenieś słoik do lodówki i odstaw na minimum 3 tygodnie, też ugniatając co jakiś czas. Można dolewać sok z cytryny. Przed użyciem cytryny trzeba opłukać.