Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanie w słodko-kwaśnej zalewie idealne na obiad i zagrychę ;)
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1012
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2594
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1797
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 217
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 140
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 1012
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2594
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1797
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 217
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 140
Składniki
Główki z kani kroimy na 4 trójkąty (chyba, że są małe, ale takich nie zbieramy, bo to mogą nie być kanie, więc zbieramy tylko te duże). Jajko, mleko i mąkę mieszamy razem i obtaczamy kanie jak kotlet, najpierw w jajku z mlekiem, a potem w bułce tartej i smażymy.
Do garnka wsypujemy cukier karmelizujemy go na brązowy kolor, następnie wlewamy wodę, trzeba uważać, by się nie poparzyć, bo może to strzelać, po wlaniu wody z cukru zrobi się skorupa, dodajemy liście laurowe, ziela angielski oraz sól, doprowadzamy znów do wrzenia, by cukier całkiem się rozpuścił, gdy zacznie wrzeć dodajemy wiórki cebuli i ocet, zdejmujemy z ognia i wpuszczamy usmażone kanie, pozostawiamy do ostygnięcia i wstawić do lodówki. Kanie najlepiej smakują na 3-4 dzień, ale u mnie nigdy nie dotrwają.
Można je również zaprawić na zimę, gdy są gorące wystarczy włożyć do słoja zakręcić i zagotować 5 minut.