Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pierogi smażone na kruchym cieście. Doskonałe na obiad lub przystawkę dla gości!
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Farsz: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Smażyć na małym ogniu i delikatnym oleju. Następnie dodawać kolejno cebulę, czosnek, paprykę, ogórki. Do całości wsypać przyprawę gyros. Najlepiej pół saszetki, aby nadać potrawie ostry, wyrazisty smak. Warzywa z mięsem dusić ok 20 min. Odstawić do wystygnięcia.
Ciasto: Do dużej miski wsypać mąkę, jajka, masło i sól. Dodać śmietanę, połączoną już wcześniej z sodą. Do wszystkich składników wlać ciepłe mleko. Całość wymieszać i zagniatać ciasto do utrzymania stałej konsystencji.
Gotowe ciasto rozwałkować. Na płaskim cieście odbijać koła wielkości małej salaterki. Do wyciętych kół nakładać łyżeczką farsz i delikatnie zlepiać, formuując pierogi.
Pierogi smażyć na małym ogniu. Najlepiej podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!!!