Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi ze śmietaną"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 559
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 559
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 66
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 324
Składniki
Umyj owoce, odsącz i dokładnie wydryluj. Zlej sok, wiśnie przesyp 1-2 łyżeczkami cukru, wymieszaj i odstaw na 30 min. Do miski wsyp połowę mąki i sól. Wlej łyżkę wrzątku, zamieszaj i dodaj ciepłą wodę. Po wymieszaniu zacznij dodawać resztę mąki. Zagniataj ciasto na pierogi przez około 5 minut, rozwałkuj cienko, wykrój krążki o średnicy 6-7 cm.
Na krążki połóż 3-4 wiśnie (zależnie od wielkości), złóż na pół i starannie zalep brzegi.
Gotuj we wrzątku do momentu, aż wypłyną. Wtedy odkryj, zmniejsz ogień i dogotuj jeszcze około 2 minuty.
Wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i przełóż na półmisek. Podawaj polane roztopionym masłem migdałowym (na maśle zrumień migdały) i posypane cukrem. Osobno podaj ubitą śmietanę i polej wiśniowym sokiem.
Czas przygotowania: 50 minut 320 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień