Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantne gazpacho"
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 23
Bardzo lubimy chińszczyznę - często zwiedzamy różne restauracje i bary w posz...
Odsłon: 23692
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20263
Składniki
Papryki opłucz, osusz. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika i opiekaj 15-20 minut w 180 st.
W tym czasie do miski włóż przeciśnięty przez praskę lub obrany i drobno posiekany czosnek. Wsyp słodką i ostrą paprykę. Dodaj sól, kumin oraz 2 łyżki posiekanych drobno listków bazylii. Ucierając, stopniowo wlewaj 4 łyżki oliwy.
Upieczone papryki włóż do woreczka foliowego, zamknij. Pozostaw do wystudzenia. Następnie usuń skórkę oraz gniazda nasienne. Paprykowy miąższ pokrój na kawałki. Wrzuć do miski z przyprawami.
Dodaj pokruszoną kajzerkę oraz obraną i poszatkowaną cebulę. Pomidory sparz, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, pozbaw nasion. Miąższ rozdrobnij, wrzuć do miski. Całość zmiksuj, dolewając 3-4 szklanki wody mineralnej. Gazpacho wstaw na 2 godziny do lodówki.
czas ok. 30 min; porcja – 200 kcal, cena 2 zł
Zupa będzie równie smaczna, jeśli zrobisz ją z pomidorów z puszki.Źródło: Świat kobiety