Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To mała wariacja na tematy włoskie, krótko mówiąc pizza w nowej odsłonie :-)
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 45
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 48
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 131
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 105
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 225
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 45
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 48
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 131
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 105
Zwykły chleb pszenny na suchych drożdżach z dodatkiem płatków owsianych. Piec...
Odsłon: 225
Składniki
Na patelnię wrzucić poszatkowaną cebulę, czosnek, pokrojony w kosteczkę boczek, połowę ziół prowansalskich i rozmaryn. Podsmażyć na oliwie. Dodać puszkę pomidorów, dusić bez przykrycia, by zredukować sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie z oliwek, oprószyć resztą ziół prowansalskich, po około 5 minutach, dodać pokrojoną w talarki cukinię, a w kostkę - zieloną paprykę. Chwilę podduszać razem. Wrzucić do sosu pomidorowego, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy ostygnie doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozarella. Wymieszać.
Przygotować kokilki żaroodporne do zapiekania. Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni. Napełnić kokilki farszem. Rozłożyć ciasto na pizzę i wykroić tyle kółek ile jest foremek, pamiętając, by były nieco większe od kokilek. Nałożyć kółka z ciasta na kokilki, dokładnie obklejając krawędzie. Posmarować ciasto oliwą, posypać odrobiną ziół prowansalskich i tartym parmezanem. Zapiekać ok. 12 do 15 minut,aż ciasto zrobi się złote i chrupiące. Wyciągnąć z piekarnika, podawać po ok. 5 minutach.