Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon cukiniowy trwa, placki z cukini to danie bardzo popularne i często robione w tym okresie. Każdy ma swój przepis na to danie, a ja polecam mój, w którym wykorzystuję pomidory suszone w oleju.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 562
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 34
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 68
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 31
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 329
Składniki
Cukinie obieram, dryluję pestki i ścieram na tarce lub w robocie na grubych oczkach.
Przekładam startą masę do miski i posypuję całość solą. Warto to zrobić, ponieważ cukinia posiada dużo wody a sól powoduje, że masa cukini pozbywa się wody.
Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki. Jak masa cukiniowa pozbędzie się wody, to dodajemy pokrojone pomidory i doprawiamy pieprzem.
Do całości dodajemy całe jajko oraz mąkę, tyle by masa była gęsta. Na rozgrzany olej kładziemy przygotowaną masę cukiniową i smażymy placki do zarumienienia z obu stron.
I tak oto mamy zwykłe placki z cukini o niezwykłym smaku pomidorowym. Bardzo polecam, a jak spróbujecie to innych nie będziecie chcieli jeść. Smacznego.