Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki z dyni i ziemniaków smakują doskonale, znikają błyskawicznie. Można je jeść solo, z dodatkiem sosu jogurtowego bądź jako dodatek do sosów mięsnych czy grzybowych z surówką. Dziś podałam placki dyniowo-zimniaczane tylko z lekko doprawionym jogurtem. Są bardzo sycące, ale też niebezpiecznie smaczne. Warto wypróbować.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 556
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 27
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 311
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 556
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 27
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 62
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 311
Składniki
Dynię obieramy ze skórki i ścieramy w maszynce lub na tarełku na małych oczkach. Podobnie ziemniaki
Cebulę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków i dyni
Wbijamy dwa jajka oraz dajemy oba rodzaje mąki
Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy
Na patelni ( ja smażyłam na dwóch patelniach równocześnie ) rozgrzewamy olej i kładziemy na nim ciasto na placki. Na jednego placka wystarcza jedna kopiasta łyżka ciasta, które rozprowadzamy równomiernie tworząc okrągły bądź owalny placek. Smażymy po kilka minut z każdej strony do łądnego zrumienienia na średnim ogniu
Placki po upieczeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy np z sosem jogurtowym ( kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zielone pędy szalotki )