Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku "plendze" serwujemy z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem-są chrupiące, rumiane i słodkie. Chociaż czasami mamy apetyt na placki wytrawne, na przykład po węgiersku lub z sosem grzybowym, te ze śmietaną są i tak najczęściej przez nas smażone. Placki ziemniaczane to po prostu tani i szybki pomysł na obiad.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 558
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 31
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 27
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 322
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę i sól. Mieszamy do połączenia składników. Na dużą patelnię nalewamy sporą ilość oleju, podgrzewamy go mocno. Nakładamy porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzamy ją na dość cienki placek. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 - 3 minuty na złoty kolor, przewracamy na drugą stronę i rumienimy go tak samo. Usmażone placki osączamy trochę z tłuszczu i wykładamy na talerze. Posypujemy cukrem, nakładamy kleks śmietany na każdy placek. Placki ziemniaczane najlepsze są prosto z patelni, gdy są rumiane i ciepłe. W niektórych przepisach odlewa się nadmiar wody ze startych placków. My tego nie robimy, aby placki były bardziej chrupiące.