Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny przepis na węgierskie leczo - jest wyśmienite! To kolorowe, sycące i przede wszystkich banalnie proste danie. Na Węgrzech leczo jest tym, czym w Polsce bigos.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 592
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 352
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 592
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 352
Składniki
Do garnka z grubszym dnem wlewamy 2 łyżki oliwy, następnie podsmażamy na niej pokrojone na mniejsze cząstki papryki oraz papryczkę chili - przez około 20 minut. Wszystkie papryki przekładamy do miski.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zezłoci, przekładamy ją do miski z papryką.
Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do rozgrzanego garnka, w którym wcześniej smażyliśmy paprykę. Podsmażamy ją z obu stron. Następnie garnek zalewamy 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina i mieszamy do spodu, żeby zebrać reszki papryki i kiełbasę. Czekamy, aż wino się zredukuje i z powrotem do środka dodajemy paprykę i cebulę.
Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki, następnie wrzucamy do garnka z papryką, cebulą i kiełbasą. Dusimy, aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Prażymy dosłownie kilka chwil - papryka ma zmienić kolor na ciemniejszy, ale nie może zrobić się brunatna (wtedy będzie gorzka). Tak przygotowaną paprykę dodajemy na sam koniec duszenia. Dokładnie mieszamy i możemy podawać.
Smacznego :)