Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pyzy ziemniaczane"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4912
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10532
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 899
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4912
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 838
Składniki
• Osiem ziemniaków umyj i obierz. Połowę ugotuj. Drugą połowę zetrzyj na tarce. wyciśnij przez czystą lnianą ściereczkę, a sok przelej do małego pojemnika i odstaw na 10 minut. Ugotowane ziemniaki przepuść przez maszynkę, połącz z tartymi i wymieszaj, dodając skrobię otrzymaną z surowych ziemniaków. Do całości dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej. Po uzyskaniu gładkiej masy formuj kulki.
Do osolonej wody wlej łyżkę oleju, żeby pyzy się nie sklejały. Wrzucaj je do osolonej wody, delikatnie wymieszaj, gotuj kilka minut. Odcedź. Podawaj z cebulką.
<strong>Przepis przysłała Nadia Tokarz</strong>Źródło: Dobry Tydzień